A hidegen sajtolt camelinaolaj használatáról
Mint az a „hidegen sajtolt” kifejezésből következik, ezt az olajat sem szabad túlságosan felhevíteni. A benne lévő értékes tápanyagok csak akkor tudják maximálisan kifejteni hatásukat, ha hidegen vagy csak kíméletesen melegítve használjuk fel. Ezért a camelina olaj helye leginkább a hideg ételekben van. Finom íze is hideg szószokban, krémekben és salátákban érvényesül a leginkább, de épp oly kellemesen bontakozik ki egy omlettre vagy tésztára cseppentve, közvetlenül a tálalás előtt. Ennek az egészséges olajnak az íze kicsit a friss borsóra és frissen nyírt fűre emlékeztet, ami igazán különleges kombináció!
A camelinaolaj jótékony hatásai
A camelina olajban található többszörösen telítetlen alfa-linolénsav a szervezet gyulladásai ellen tudja sikerrel felvenni a harcot.
A növényi olajak közt ritka az olyan, amelyik optimális arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, márpedig a camelina olajban pontosan ilyen arányban találhatók.
Ebből fakad a camelina olaj koleszterinszint-csökkentő hatása. Az omega-3 zsírsavak különösen fontosak a vegetáriánus és vegán étrendet követők számára, mivel ebbe az étrendbe nem túl gyakran illeszthetők bele ezek a tápanyagok. A zsírsavak többek közt a hormontermelésre, a sejtanyagcserére és az immunrendszerre is jótékony hatással vannak.