A basmati rizsnek közepes a glikémiás indexe , kevésbé emeli a vércukorszintet, így fogyasztása sokkal egészségesebb összehasonlítva más gabonákkal és a fehér lisztből készült termékekkel szemben, diétában kitűnően alkalmazható.
Elkészítése: Főzés előtt alaposan meg kell mosni, kétszer-háromszor, de a hagyományos indiai konyhában fél óráig is áztatják. A gabonák, a hüvelyesek, a magvak és a diófélék számtalan olyan anyagot tartalmaznak, amelyek gátolják a tápanyagok felszívódását. Áztatással nagy mértékben növelhetjük ezek tápanyagértékét, amelyet a tradicionális konyhák gyakran alkalmaznak. 1: 1,3 a rizs és víz ideális aránya, amelyet némi zsiradékkal egészíthetünk ki. Főzés után hagyjuk kicsit állni. Arról megoszlanak a vélemények, hogy kell-e sózni, ezt nagyban befolyásolja, hogy mivel esszük.
Felhasználása: Orientális és ázsiai ételek és illatos köret készíthető belőle.